Botoks; Yaşımız ilerledikçe cildimizde kollajen üretimi azalır ve buna bağlı olarak cilt elastikiyetini kaybetmeye başlar. Cildin elastikiyetini kaybetmeye başlaması, beraberinde cilt deformasyonlarını da getirir. Özellikle mimik kırışıklıkları dediğimiz statik kırışıklıklar cildimiz kalitesini kaybetmeye başlayınca daha fazla ortaya çıkar ve müdahale edilmezlerse de gittikçe derinleşirler. Bizi olduğumuzdan çok daha yaşlı ve çökmüş gösteren bu kırışıklıkların etkin tedavisi botoks uygulamalarıdır.

Botoks nedir?

Estetik kaygılardan diş sıkma tedavisine hatta terleme tedavilerine kadar birçok alanda kullanılan botoks bir diğer adıyla botulinum toksin, Clostridium botulinum ismindeki bir bakterinden elde edilen bir çeşit toksindir. Uygulandığı alanda kasları paralize ederek ilgili kasın çok kasılmasını engeller ve böylelikle şikayet edilen durumun (diş sıkması, kırışıklıkların ortaya çıkması vb.) geride bırakılmasına yardımcı olur. Güvenilir ve konforlu bir uygulama olan botoks uygulaması, klinik ortamda işlem yapılacak alanın çeşitliliğine göre 10 ila 20 dakika arasında sürebilmektedir. Anestetik kremlere ihtiyaç duyulmayacak kadar konforlu olmakla birlikte ağrı deşiği düşük hastalarda uygulama öncesi topikal kremler kullanılmaktadır.

Botoks uygulamasına ne zaman ihtiyaç duyulur?

Botoks uygulamasının birçok kullanım alanı vardır. Bruksizm olarak bilinen diş sıkmasında, masseter kasının inceltilmesinde, mimik kırışıklıklarının giderilmesinde ve terleme tedavilerinde botoks uygulamalarına başvurulur. Günümüzde hala en yaygın kullanım alanı mimik kırışıklıkları dediğimiz göz çevresinde bulunan kaz ayağı kırışıklıkları, alın bölgesindeki kırışıklıklar ve kızgınlık çizgisi dediğimiz kaş arasında oluşan kırışıklıklarda botoks uygulaması yapılmaktadır.

Botoks uygulamasının içinde ne vardır?

Botoks uygulaması vücudun yararına kullanılabilen bir çeşit toksindir. Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen botoksun ana maddesi botulinum toksinidir.

Botoks uygulaması hangi bölgelere uygulanır?

Botoks uygulamasının günümüzde en sık kullanıldığı yer yaş almanın getirisiyle cilt kalitemiz düşmeye başladıktan sonra göz çevresinde, temporal bölge dediğimiz şakaklarımızın hemen altında birbirine paralel 3 çizgi şeklinde olduğu için kaz ayağı dediğimiz bölgedir. Bununla birlikte özellikle yaz aylarının başlarında sosyal hayatı daha fazla etkilemeye başladığı ve kişinin öz güvenini olumsuz etkilediği için aşırı terleme probleminin geride bırakılmasında sıklıkla kullanılır.

Botoks kalıcı mıdır?

Botoks uygulamaları belirli aralıklarla tekrarlanması gereken ameliyatsız estetik işlemleridir. Kişinin yaşamsal alışkanlıklarına göre değişmekle birlikte önceden ortalama 6 aylık kalıcılık sunabildiğimiz botoks uygulamalarında üretici firma tarafından ortalama 4 aylık kalıcılıktan bahsedilmektedir. Bununla birlikte botoks uygulamaları düzenli yaptırıldıkları takdirde kalıcılıklarının arttığı bilinmektedir.

Botoks sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Botoks uygulaması bir enjeksiyon işlemi olmakla birlikte ağrısız ve acısız bir uygulamadır. Botoks uygulaması yaptırmaya karar verdiğinizde öncelikle bu alanda uzman, işin ehli bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmamalı aksi takdirde doğal görünümden uzak şekilde sonuçlanacak bir enjeksiyon işlemiyle baş başa kalabileceğinizi unutmamalısınız.

Botoks uygulaması, işlemden yaklaşık 4-5 gün sonra etkisini göstermeye başlamaktadır. Dolayısıyla uygulama günü etkilerini görmemeniz normaldir. İşlemden sonra ilk günler yüz kesesi gibi cilde baskı uygulanan bakım rutinlerinden kaçınılmalıdır. Bununla birlikte yine ilk birkaç gün yüzün soğuk suyla yıkanması önerilmektedir.

Botoks uygulamaları kombine şekilde yapılabilir mi?

Botoks işlemi lokal şekilde etki gösteren bir işlemdir. Yani, göz çevresinde kaz ayaklarına uyguladığınız bir botoks uygulamasının alın bölgesine ve kaş arasındaki kırışıklıklara etkisi olmaz. İhtiyaç duyulan her bir bölge için botoks uygulaması tekrarlanmalıdır. Akabinde, botoks uygulamaları ağrısız, acısız konforlu ve pratik uygulamalar olduğu kişiyi sosyal hayattan koparmayan işlemler oldukları için günümüzde birçok başka ameliyatsız estetik uygulamalarıyla kombine şekilde yapılabilmektedir. Botoks ile birlikte yapılan uygulamaların başında özellikle dolgu işlemleri büyük bir yer kaplar. Yaş almaya bağlı olarak yüz bölgesinde çeşitli deformasyonlara maruz kalan pek çok kişi, dolgu ve botoks uygulamalarının kombine şekilde yapılmasıyla çok daha genç, canlı ve dinamik bir görünüme kavuşabilmektedir.

Bize Ulaşın

Dr. Osman Şenel Sorularınızı Yanıtlıyor.

    Diğer Uygulamalarımız

    Terleme Botoksu; Terleme vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biri olmakla birlikte aşırı terleme, sosy..

    Yanak Dolgusu; Cildimiz yaş aldıkça kollajen üretimini azaltır ve akabinde elastikiyetinde kayıplar ..

    Üst Göz Kapağı Dolgusu; Yüzümüz yukarıdan aşağıya doğru yaşlanan bir yapıya sahiptir. Yaş almaya bağ..

    Şakak Dolgusu ; Yüzümüzün yukarıdan aşağıya doğru yaşlanması, yaşlılığın getirdiği deformasyonların ..

    Nazolabial Dolgu; Cilt altı dokular yüzümüzde yaşlanmanın belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan..

    Migren Botoksu; Kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren rahatsızlıklardan biri olan migren, at..

    Masseter Botoks ile Yüz İnceltme; V-line dediğimiz V yüz şekli, günümüzde ideal kabul edilen ve genç..

    Marionette dolgusu; Yüzümüz yaşlanmanın etkilerini göstermeye belki de en meyilli bölgelerden biridi..

    Kaş Altı Dolgusu; Kaşlar ifademizi etkileyen bizi mutlu mutsuz, üzgün, çökmüş, yorgun ya da genç ve ..

    Göz altı ışık dolgusu; Yüzümüzün yukarıdan aşağıya doğru yaşlanması ve göz çevremizdeki cildimizin y..

    Elmacık Kemiği Dolgusu; Güzelliğin ideal formulü olarak kabul edilen V-line yani V yüz formu aynı za..

    El Dolgusu; Yaş almaya bağlı deformasyonlar söz konusu olduğunda pek çok kişinin aklına ilk olarak y..

    Dudak Dolgusu; Feminen görünümün anahtarı kabul edilen gençliğin simgesi dolgun dudaklar, yaş almaya..

    Diş Sıkma Tedavisi; Stres, yorgunluk, psikolojik nedenler ve çevresel faktörlere bağlı olarak zaman ..

    Dekolte Dolgusu; 30’lu yaşlardan itibaren cildimizde kollajen üretimi azalmaya başlar. Kollajen üret..

    Çene Ucu Dolgusu; Çenemiz, çehremizi belirleyen ifademizi pekiştiren faktörlerin başında gelir. Çene..

    Çene Dolgusu (Jawline) ; Genetik faktörler, kilo değişimi veya yaş almaya bağlı olarak zamanla çene ..

    Burun Dolgusu; Burun estetiği uygulamaları dünyada en sık yapılan estetik uygulamalardır. Yüzümüzün ..

    Boyun Dolgusu; Cildimiz yaş aldıkça cilt altı dokularda kayıplar yaşamaya başlar. Dahası bu kayıplar..

    Botoks; Yaşımız ilerledikçe cildimizde kollajen üretimi azalır ve buna bağlı olarak cilt elastikiyet..

    Alın dolgusu; Yaş almanın etkilerinin en çabuk ve en sık görüldüğü yerlerden biri olan yüz bölgemiz,..